jan
18
20

Obsah môjho batohu 2019

Aktuálna technika – obsah môjho batohu

Leica Q (summilux 28mm  f/1.7)

Leica M240 – summicron 50mm  f/2

Leica M7

Canon EOS 5D mark III.

Canon 17-40mm  f/4

Canon 50mm f/1.8

Canon 70-200mm f/4
DJI Mavic Pro

Blesk Canon Speedlite 580 II

Blesk Viltrox

Prechody

Fotím už skoro 14 rokov a za tú dobu mi prešlo rukami mnoho fotoaparátov aj značiek od Canon, Nikon, Sony, Fuji až po Leica.  Vždy som bol toho  názoru že je potrebné upgradovať a kupovať vždy lepšiu a novšiu techniku. Predsa len ak by  sme sa pozreli na to aký progres prešiel vo FOTO biznise, tak sú to obrovské kroky každý rok.  Vždy som bral nákup technologickej novinky ako motiváciu a naštartovanie sa na nové fotenia, predsa len človek ak má desiatky fotení, priblíži sa niekedy k bodu vyhorenia, pozná to takmer asi každý fotograf, ktorý maká dennodenne len na fotkách.

Downgrade + splnený sen každého fotografa

Jedného dňa som sa rozhodol že asi by aj stačilo s nákupmi noviniek, no nákupom som nepovedal nie. Rozhodol som sa že potrebujem spomaliť vo fotení, celkovo, či už menej zákaziek ako aj menej fotiek. Mal som tak trošku profesionálnu deformáciu ,  že som si z každého fotenia priniesol  množstvo fotiek, rozumej niekoľko tisíc. Čo sa v podstate  odrazilo aj pri následnom postprocesse a teda aj selektovaní fotiek, aj keď ako ja tvrdím o sebe,  mal som vždy dobrý workflow v selekcii, tvrdil som že dobrá fotka  ťa musí jednoducho osloviť, aj keď ju vidíš len na okamih 🙂 tak som len klikal a klikal a klikal až bola svadba, event alebo iné fotenie vyselektované. Ale naspäť k technike, rozhodol som sa že spravím downgrade a teda pôjdem do „horšieho“. Tak ako každý som mal fotografický sen a to bola Leica, prelúskal som internety, recenzie a všetky tutoriály na YouTube až som si kúpil Leica M240, kto nepozná, je to RANGEFINDER, po slovensky diaľkomer 🙂 veľmi  vtipné v slovenčine. Je to digitálna bezzrkadlovka, s manuálnym ostrením. Zrazu som sa vrátil úplne k začiatkom fotografie, skoro k analógu, minimálne tým ostrením, takže ma to donútilo spomaliť. Leica Q bol ďalší fotoaparát zo „stajne“ leica ktorý sa mi dostal do rúk a poviem Vám, tento foťák je to  najlepšie  čo ma za  tých 14 rokov fotenia  stretlo, veľmi som si ho obľúbil a našiel si v mojom batohu najčestnejšie miesto, určite sa o ňom rozpíšem v samostatnom článku. Posledná Leica prišla Leica M7 vlajková loď analógovej fotografie, plní len doplnkovú úlohu a únik od digitálu, k nemu si obcas pribalim filmy Kodak Portra 400, Fuji 400H a ciernobiely film Kodak Tri-X 400.

Starý kamarát

Môj pracovný nástroj je Canon EOS 5D mark III. Je to už celkom stará klasika, ktorá nemá žiadnu vymoženosť  ostrenia na oči a podobne, ale je to ťažný kôň  ktorého  využívaš naplno až do konca : je to fotoaparát ktorý využívam prevažne na eventy ale aj svadby, väčšinou na široké zábery s objektívom a samozrejme na svadobnej párty Canon 17-40mm f/4 občasne ako svadobný backup na portréty s canon 50mm f/1.8. Na svadbách  mu v noci pomáha blesk Canon speedlite 580 ktorý mám už asi 8 rokov, po odpálení  výbojky som ho dal opraviť a fičí ďalej 🙂

S systémom leica používam úplný lowcost blesk ktorý plní svoju úlohu maximálne zodpovedne a to Viltrox za 38eur 🙂

V mojom batohu sa ešte nachádza dron DJI Mavic PRO, ktorý na svadbách takmer vôbec nevyužívam, resp. len málokedy.

PREVIOUS POST
NEXT POST

Add Comment

TYPE AND HIT ENTER