jan
22
20

Najlepší fotoaparát

LEICA Q – Najlepší fotoaparát na svete

Recenzií na tento fotoaparát nájdete na internete mnoho a preto by som rád sprostredkoval radšej svoje pocity. Pre mňa je tento malý skvost najlepší fotoaparát aký sa mi kedy dostal do rúk, to že ich nebolo málo Vám určite kde kto z môjho okolia potvrdí, v konečnom dôsledku som ho kúpil až po tom čo som odišiel od SONY A7R III o tom ale možno v inom článku, vrátme sa ku Q „kvéčku“ v skratke Vám ho predstavím, je to fúlfrejmová bezzrkadlovka s fixným objektívom, áno, to znamená že máte len jeden objektív (mnohí si práve povedali: “hlúposť načo by mi taký foťák bol, ja chcem mať variabilitu, nie všetko odfotím s jedným objektívom“). Samozrejme, je to obmedzujúce, ale na druhú stranu ťa to donúti viac rozmýšlať pri fotení a viac “zoomovať” nohami. Hneď dva plusy, zdravý životný štýl + rozvíjanie kreativity.  Týmto fotoaparátom som ožil a keď ho používam na svadbe, donútil ma znova sa baviť fotením a tvoriť. Občas je takýto technologický reštart nevyhnutný. Kto by to bol kedy povedal aby profesionálny fotograf fotil v podstate s “kompaktom” 🙂

Neuveriteľné sklo

“Kvé” dostala do daru objektív summilux 28mm f/1.7, kto nepozná kategórie objektívov Leica, tak označenie summilux majú jedny z najlepších objektívov v ich portfoliu. Pre mňa bolo najpoužívanejšie ohnisko či už na svadbách alebo eventoch 35mm, ako sa hovorí je to skoro najbližšie ohnisko aké má ľudské oko, aj keď najnovšie sa spomína niečo medzi 35mm a 50mm, každopádne na 28mm som si nemusel dlho zvykať, je to veľmi podobné, nehovoriac o tom že jedným tlačítkom na fotoaparáte si viem spraviť CROP a teda výrez na 35mm alebo 50mm, samozrejme na úkor Mpix, ale poviem Vám kvalita objektívu je neskutočná.

Do koča aj do voza

Prevažne som ho používal na svadbách, ale má za sebou už aj medzinárodný event, ktorý som fotil pre ŠKODA AUTO. Samozrejme nie je to môj jediný foťák, mám backup, ale môžem jednoznačne povedať že je najviac využívaný, aj keď si asi mnohí kvôli jeho veľkosti myslia že som len hobby fotograf 🙂 ale zvládne aj panning, portréty, večernú zábavu, cestovanie, čokoľvek Vás napadne, preto je to pre mňa najlepší fotoaparát, lebo sa z neho stane Váš dennodenný pomocník na akýchkoľvek cestách. 

Negatíva vs Pozitíva

Mnoho ľudí ako negatívum berie rýchlosť a teda pomalosť tohto foťáku, áno je hrozne pomalý, keď sa naplní buffer pár fotkami, musíš čakať a kedže som chcel spomaliť vo fotení tak toto negatívum ja beriem ako pozitívum. Najväčšie negatívum  je pre mňa fakt že telo nie je utesnené a teda nehrozí fotenie za menšieho mrholenia, tento problém vyriešil až jeho nástupca Leica Q2. Najväčšie pozitívum je kompaktnosť, aj s baterkou má niečo okolo 700 gramov. 

PLUSY

Wifi

ISO 50.000

Mirrorless – tichá uzávierka

Elektronická uzávierka až do 1/16000

Objektív Summilux 28mm f/1.7

Macro mód

MÍNUSY

Neutesnené telo

Slabá výdrž batérie

1 slot pre SD kartu

Malý buffer

Mínusy ktoré mi neprekážajú

Pomalý zápis, fixný objektív, cena nového 4000eur, ja som kúpil jazdený za 2300eur

Pre ilustráciu pridávam pár fotiek ktoré som odfotil s Leica Q, ak máte nejaké otázky, kľudne sa spýtajte dolu v komentároch, alebo mi napíšte na Instagram/mail.

PREVIOUS POST
NEXT POST

Add Comment

TYPE AND HIT ENTER